First Problem P1F58 CEL
Grab our Forum Feed

Results 1 to 7 of 7

Thread: First Problem P1F58 CEL

\r\n\r\n
\r\n
\r\n \r\n
\r\n \r\n \n
\r\n bnaccs\r\n \r\n
\r\n \n\r\n \nbnaccs is offline\r\n\r\n \n\r\n \r\n \r\n Senior Member\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
\r\n
\r\n \r\n
\r\n
\r\n
Join Date
Jul 2012
\r\n
Location
Denver
\r\n \r\n
Posts
106
\r\n \r\n
\r\n \r\n \r\n
\r\n \r\n
\r\n
\r\n
\r\n \r\n
\r\n \r\n

\r\n Default First Problem P1F58 CEL\r\n

\r\n \r\n \r\n \r\n
\r\n
\r\n
\r\n Hi all-
\n
\nMy first problem with my 2014 Volt. It just turned 30,000 and I charge on 240. Check engine light turned on after unplugging it.
\nAny ideas of what this code from Onstar means, or has anyone else experienced this code?
\n
\n
\nP1F58 VIC - VEHICLE INTEGRATION CONTROL
\nThe Lithium-Ion Battery is not performing as expected. An issue has been detected in the Onboard Charging System which manages your vehicles battery pack charge level.
\n
\n The car is performing fine and is charging.\r\n
\r\n
\r\n\r\n \r\n\r\n\r\n
\r\n \r\n \r\n
\r\n -' + '->\r\n \r\n Last edited by Steverino; 3 Days Ago at 11:53 AM.\r\n \r\n \r\n Reason: title clarity\r\n \r\n
\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n Reply With Quote Reply With Quote\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
\r\n
\r\n
\r\n\r\n \n \n'; pd[3999506] = '\n\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n
  • \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n #2\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n\r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n \n
    \r\n NM Volt\r\n \r\n
    \r\n \n\r\n \nNM Volt is offline\r\n\r\n \n\r\n \r\n \r\n Junior Member\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    Join Date
    Jun 2016
    \r\n
    Location
    Los Lunas, NM
    \r\n \r\n
    Posts
    23
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n

    \r\n Default \r\n

    \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n I\'m far from an expert at anything (don\'t know how I made it to retirement) but from reading stuff on here... try unhooking the battery in the trunk for a minute, then hooking it up again. This is while it is not charging or running.
    \nOther than that you probably gotta go to the dealer.\r\n
    \r\n
    \r\n\r\n \r\n\r\n\r\n
    \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n Reply With Quote Reply With Quote\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
  • \r\n \n \n'; pd[3999538] = '\n\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n
  • \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n #3\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n\r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n \n
    \r\n mpmoore1979\r\n \r\n
    \r\n \n\r\n \nmpmoore1979 is offline\r\n\r\n \n\r\n \r\n \r\n Senior Member\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    Join Date
    Oct 2014
    \r\n
    Location
    phoenix
    \r\n \r\n
    Posts
    149
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n

    \r\n Default \r\n

    \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n DTC P1F58Hybrid/EV Battery Pack Coolant Control Valve Position Sensor Performance - Unexpected Position Change Detected
    \n Possible coolant control valve issue, should be covered under your emissions warranty but you need to check with your local dealership.
    \nLABOR CODE: 5020630
    \nWARRANTY CODE: Coverage Code: Emission E\r\n
    \r\n
    \r\n\r\n \r\n\r\n\r\n
    \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n
    Not just a volt tech, also a volt owner.
    \r\n
    \r\n2015 Volt
    \r\n \r\n\r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n Reply With Quote Reply With Quote\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
  • \r\n \n \n'; pd[3999602] = '\n\n\r\n\r\n
  • \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n

    Advertisement

    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
  • \r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n
  • \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n #4\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n\r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n \n
    \r\n bnaccs\r\n \r\n
    \r\n \n\r\n \nbnaccs is offline\r\n\r\n \n\r\n \r\n \r\n Senior Member\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    Join Date
    Jul 2012
    \r\n
    Location
    Denver
    \r\n \r\n
    Posts
    106
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n

    \r\n Default \r\n

    \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n The light is now out. Weird!\r\n
    \r\n
    \r\n\r\n \r\n\r\n\r\n
    \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n Reply With Quote Reply With Quote\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
  • \r\n \n \n'; pd[3999786] = '\n\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n
  • \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n #5\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n\r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n Prohidium\'s Avatar\r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n \r\n \n
    \r\n Prohidium\r\n \r\n
    \r\n \n\r\n \nProhidium is offline\r\n\r\n \n\r\n \r\n \r\n Senior Member\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    Join Date
    Aug 2012
    \r\n
    Location
    Ontario, Canada
    \r\n \r\n
    Posts
    1,036
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n

    \r\n Default \r\n

    \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n I find that if I unplug the cable when just finished a preconditioning but the 240v charge is still topping off the battery, it will trigger a check engine light. It has happened to me probably a dozen times over the course of 4.5 years. The light will go out on its own after a few charge cycles but I now just use my ODBC unit to turn it off when it happens. The car performs normally. I also think if you pull the plug too quickly, it has not had proper time to sense the low voltage pilot signal loss and it thinks the 240 dropped first. That is my guess as to why disconnecting the plug may throw a,check engine light.\r\n
    \r\n
    \r\n\r\n \r\n\r\n\r\n
    \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n
    Scott.
    \r\n
    \r\n2013 Silver Ice Metallic, Jet Black Premium Trim, Bose Sound, Safety Pkg 1
    \r\nSun Country Highway/Clipper Creek LCS-25 240v Charger
    \r\nCanadian Volt
    \r\nBest range so far - 73.2km
    \r\nWorst range so far - 29.3km
    \r\n \r\n\r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n Reply With Quote Reply With Quote\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
  • \r\n \n \n'; pd[4002626] = '\n\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n
  • \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n #6\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n\r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n Genecpu\'s Avatar\r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n \r\n \n
    \r\n Genecpu\r\n \r\n
    \r\n \n\r\n \nGenecpu is offline\r\n\r\n \n\r\n \r\n \r\n Member\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    Join Date
    May 2016
    \r\n
    Location
    Southern California
    \r\n \r\n
    Posts
    42
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n

    \r\n Default \r\n

    \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n The EVSE handle has a circuit in handle, so that when one presses the handle to remove it, this signals the car and the EVSE charger to turn off the main power. Turning off the high voltage so the connectors are not removed with current going to through them when removed causing an arc. So if the charging handle is removed too quickly the high voltage could be removed prior to the car recognizing the handle depress.\r\n
    \r\n
    \r\n\r\n \r\n\r\n\r\n
    \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n
    2013 Volt - switchback bulbs, Thinkware Dashcam F750
    \r\nEVSE L2: eMotorWerks JuiceBox Pro 40
    \r\n \r\n\r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n Reply With Quote Reply With Quote\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
  • \r\n \n \n'; pd[4000050] = '\n\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n
  • \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n #7\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n\r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n \n
    \r\n Crimson Volt\r\n \r\n
    \r\n \n\r\n \nCrimson Volt is offline\r\n\r\n \n\r\n \r\n \r\n Member\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    Join Date
    Aug 2016
    \r\n
    Location
    Jonesboro
    \r\n \r\n
    Posts
    74
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n
    \r\n \r\n

    \r\n Default \r\n

    \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n My 2013 check engine light comes on whenever I charge at my local 220V at 13amp. It will eventually goes off, at least mine does.\r\n
    \r\n
    \r\n\r\n \r\n\r\n\r\n
    \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n Reply With Quote Reply With Quote\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n\r\n \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
    \r\n
    \r\n
    \r\n
  • \r\n \n \n'; // next/previous post info pn[3999402] = "4000050,3999506"; pn[0] = ",3999402"; pn[3999506] = "3999402,3999538"; pn[3999538] = "3999506,3999602"; pn[3999602] = "3999538,3999786"; pn[3999786] = "3999602,4002626"; pn[4002626] = "3999786,4000050"; pn[4000050] = "4002626,3999402"; // cached usernames pu[0] = guestphrase; pu[12989] = "bnaccs"; pu[197425] = "NM Volt"; pu[99010] = "mpmoore1979"; pu[13348] = "Prohidium"; pu[203610] = "Crimson Volt"; pu[193410] = "Genecpu"; // -->

    Threaded View

    1. #1
      Join Date
      Jul 2012
      Location
      Denver
      Posts
      106

      Default First Problem P1F58 CEL

      Hi all-

      My first problem with my 2014 Volt. It just turned 30,000 and I charge on 240. Check engine light turned on after unplugging it.
      Any ideas of what this code from Onstar means, or has anyone else experienced this code?


      P1F58 VIC - VEHICLE INTEGRATION CONTROL
      The Lithium-Ion Battery is not performing as expected. An issue has been detected in the Onboard Charging System which manages your vehicles battery pack charge level.

      The car is performing fine and is charging.
      Last edited by Steverino; 3 Days Ago at 11:53 AM. Reason: title clarity

    Quick Reply Quick Reply

    • Decrease Size
      Increase Size
    • Remove Text Formatting
    • Insert LinkInsert ImageInsert Video
    • Wrap [QUOTE] tags around selected text

    Similar Threads

    1. No problem here
      By garyg in forum Politics, Finance, and Environment
      Replies: 6
      Last Post: 03-26-2016, 12:20 PM
    2. Help-My First Problem!
      By Carmelsteve in forum Problems/Issues, Driver Warnings or DTCs - Chevy Volt
      Replies: 9
      Last Post: 08-05-2013, 12:34 PM
    3. I think we have a problem!
      By Mountie in forum Problems/Issues, Driver Warnings or DTCs - Chevy Volt
      Replies: 15
      Last Post: 07-08-2013, 01:19 PM
    4. Problem with Homelink
      By willymy in forum Generation 1 Volt (2011-2015)
      Replies: 12
      Last Post: 02-13-2013, 05:08 AM

    Bookmarks

    Posting Permissions

    • You may post new threads
    • You may post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts