2013 not fully charging (green bar) - Reply to Topic
Grab our Forum Feed

Reply to Thread

Post a reply to the thread: 2013 not fully charging (green bar)

Your Message

 

You may choose an icon for your message from this list

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Additional Options

Topic Review (Newest First)

  • 4 Weeks Ago 09:43 AM
    stiff_muffins
    No electrical issues, this is a dedicated circuit correctly rated and only used for the Volt.
    Always change to correct 12 amp in the interface before charging
    No clock issue even though sometimes the car changes the clock and its off by hours (hasn't happened in a while but i adjust right away)
    Charging light aligns with correct functions

    Solution found:
    Using the "charge immediately" at maximum amps for the past few nights solved the issue. My 2013 is registering 50+ miles on screen next to the fully charged bar and obtaining every bit of it during my commute.

    I live in NC so the weather stabilized a while ago so the effect on the battery happened back in those 80 degree February days / mild March.

    I'm not sure why I'm scoring more mileage with the same driving routine / pattern and weather, but I'll take it. My typical "delayed charge" must not have taken into account the extra mileage. Hence the car being at 43-45 and missing a few bars and still charging upon departure.

    Thanks for all the help and suggestions. I'll keep an eye on it the next couple weeks and report any new findings.
  • 04-21-2017 09:17 PM
    2015 volt
    Remember, the climate where tou live also determines how much charge the vattery gets
    Overnite in a cool climate affects the battery
    in the sumner month's , around august the hottest months of the year, you will pick up a few more ev miles compared to the winter time ,when you lose ev miles
    Remember, you need a dedicated electricial conbection when you charge you're car
    If anything else shares that circut, you could pop the circut breaker and you will stop charging your battery
  • 04-20-2017 05:39 PM
    BillG
    Quote Originally Posted by stiff_muffins View Post
    Hey folks. First post.

    Background: I've owned a very lightly used 2013 Volt (30k miles, mostly gas driven from previous owner) for the last 4 months problem free. The car charges on a 120v dedicated 15amp circuit. I always change the power level in the menu prior to charging.

    Any ideas as to what is going on?
    It sounds like you are changing the charging rate to 12 amps when you start. I'll bet the car is dropping back to 8 amps during the night due to perceived issues with the electricity.
  • 04-20-2017 05:31 PM
    2VoltFamily
    Quote Originally Posted by stiff_muffins View Post
    Hey folks. First post.

    Background: I've owned a very lightly used 2013 Volt (30k miles, mostly gas driven from previous owner) for the last 4 months problem free. The car charges on a 120v dedicated 15amp circuit. I always change the power level in the menu prior to charging.

    Issue: The last few days my Volt has not been fully charging. (I'm well aware a full charge number largely depends on the previous few days of driving and charging and climate control usage).

    The issue is the car does not fully charge indicated by the green power bar. After a full nights charge the car is missing 2-3 bars on the power meter and the mileage number matches. Nothing has changed in my household.

    Any ideas as to what is going on?
    A few questions need answered:

    1. Is the charge indicator blinking green, solid green or yellow?
    2. Do you schedule charge or do you charge immediately
    3. What time do you begin your charge and what time do you unplug?
  • 04-20-2017 04:53 PM
    Loboc
    If the charge is being interrupted, it could be an electrical issue. Several have reported various issues with coffee makers and other stuff interfering with the EVSE operation. The EVSE has built in low voltage and GFCI detection, so, a voltage or ground fluctuation could do it.

    First thing I would try is using a different outlet on a different breaker.
  • 04-20-2017 01:43 PM
    gergg
    My 2013 was doing this and it turned out to be an issue with a section of the HV battery(that was replaced), but I eventually got a CEL as well.
  • 04-20-2017 01:31 PM
    firehawk72
    When you get to your car after a full nights charge, look at the flashy green light. What does that tell you? See if the car thinks it is fully charged. Then, see if the car will accept a charge. Unplug and watch the flashy light. Do this first and this will tell you a few things and can rule out a few things.

    Combine my post with mpmoore1979 and you will probably figure this out.
  • 04-20-2017 01:28 PM
    mpmoore1979
    Does the KW used this charge reset back to zero after your charging is done? What does the charge light on the dash show, solid green, blinking fast, blinking slow? You may check to make sure you do not have time of rate set to winter/summer rates as this may have changed your time your car will charge.
  • 04-20-2017 01:24 PM
    SharkVolt
    Several possibilities:

    It could be the charger is not finishing the charge because of settings in the charging menu not allowing enough time. (If you have a preset finishing time for charges)

    Or your car's clock could be set wrong.

    Or charging is getting interrupted due to power glitches from power company.
  • 04-20-2017 09:22 AM
    stiff_muffins

    2013 not fully charging (green bar)

    Hey folks. First post.

    Background: I've owned a very lightly used 2013 Volt (30k miles, mostly gas driven from previous owner) for the last 4 months problem free. The car charges on a 120v dedicated 15amp circuit. I always change the power level in the menu prior to charging.

    Issue: The last few days my Volt has not been fully charging. (I'm well aware a full charge number largely depends on the previous few days of driving and charging and climate control usage).

    The issue is the car does not fully charge indicated by the green power bar. After a full nights charge the car is missing 2-3 bars on the power meter and the mileage number matches. Nothing has changed in my household.

    Any ideas as to what is going on?

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts