First Problem P1F58 CEL - Reply to Topic
Grab our Forum Feed

Reply to Thread

Post a reply to the thread: First Problem P1F58 CEL

Your Message

 

You may choose an icon for your message from this list

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Additional Options

Topic Review (Newest First)

  • 04-26-2017 02:10 PM
    lexcyn
    Quote Originally Posted by Prohidium View Post
    I find that if I unplug the cable when just finished a preconditioning but the 240v charge is still topping off the battery, it will trigger a check engine light. It has happened to me probably a dozen times over the course of 4.5 years. The light will go out on its own after a few charge cycles but I now just use my ODBC unit to turn it off when it happens. The car performs normally. I also think if you pull the plug too quickly, it has not had proper time to sense the low voltage pilot signal loss and it thinks the 240 dropped first. That is my guess as to why disconnecting the plug may throw a,check engine light.
    That is good to know. The other day I was preconditioning it and unplugged before it was complete and got a CEL. It went out after the next full charge but I was wondering what that was, thanks for the info!
  • 04-22-2017 01:23 AM
    Genecpu
    The EVSE handle has a circuit in handle, so that when one presses the handle to remove it, this signals the car and the EVSE charger to turn off the main power. Turning off the high voltage so the connectors are not removed with current going to through them when removed causing an arc. So if the charging handle is removed too quickly the high voltage could be removed prior to the car recognizing the handle depress.
  • 04-20-2017 03:57 AM
    Crimson Volt
    My 2013 check engine light comes on whenever I charge at my local 220V at 13amp. It will eventually goes off, at least mine does.
  • 04-19-2017 09:47 PM
    Prohidium
    I find that if I unplug the cable when just finished a preconditioning but the 240v charge is still topping off the battery, it will trigger a check engine light. It has happened to me probably a dozen times over the course of 4.5 years. The light will go out on its own after a few charge cycles but I now just use my ODBC unit to turn it off when it happens. The car performs normally. I also think if you pull the plug too quickly, it has not had proper time to sense the low voltage pilot signal loss and it thinks the 240 dropped first. That is my guess as to why disconnecting the plug may throw a,check engine light.
  • 04-19-2017 07:53 PM
    bnaccs
    The light is now out. Weird!
  • 04-19-2017 06:37 PM
    mpmoore1979
    DTC P1F58Hybrid/EV Battery Pack Coolant Control Valve Position Sensor Performance - Unexpected Position Change Detected
    Possible coolant control valve issue, should be covered under your emissions warranty but you need to check with your local dealership.
    LABOR CODE: 5020630
    WARRANTY CODE: Coverage Code: Emission E
  • 04-19-2017 05:57 PM
    NM Volt
    I'm far from an expert at anything (don't know how I made it to retirement) but from reading stuff on here... try unhooking the battery in the trunk for a minute, then hooking it up again. This is while it is not charging or running.
    Other than that you probably gotta go to the dealer.
  • 04-19-2017 05:20 PM
    bnaccs

    First Problem P1F58 CEL

    Hi all-

    My first problem with my 2014 Volt. It just turned 30,000 and I charge on 240. Check engine light turned on after unplugging it.
    Any ideas of what this code from Onstar means, or has anyone else experienced this code?


    P1F58 VIC - VEHICLE INTEGRATION CONTROL
    The Lithium-Ion Battery is not performing as expected. An issue has been detected in the Onboard Charging System which manages your vehicles battery pack charge level.

    The car is performing fine and is charging.

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts